Ameţeala este al treilea cel mai frecvent simptom raportat în timpul vizitelor la medic, cu 42% dintre adulți care se plâng de el la un moment dat. Uneori poate fi cauzată de ceva atât de simplu ca deshidratarea, alteori poate fi unul dintre semnele unei afecțiuni mai grave cum ar fi bolile de inimă.
Poate fi cauzată de probleme cu inima, cu creierul, urechile sau alte organe. Uneori este acompaniată de alte simptome precum dureri de cap sau greață.
Tipuri de amețeli
Amețeli cauze
Factorii de risc includ, dar nu se limitează la următoarele: traumatisme la cap sau ureche, infecții virale ale urechii și vârsta.
Amețelile pot apărea atunci când o persoană se ridică brusc în picioare, din cauza problemelor de circulație. Vertijul paroxistic este adesea legat de probleme ale sistemului nervos central. De asemenea, afecțiuni precum boala Parkinson medicamentele prescrise de tipul celor de mai jos pot contribui la apariția amețelilor:
Consumul excesiv de substanțe stimulante precum cofeina poate contribui la apariția amețelilor, la fel ca și anumite afecțiuni neurologice sau cardiovasculare.
Ce să mănânci când ai amețeli
După cum am vazut mai sus, amețelile pot fi cauzate de diverse afecțiuni cum ar fi hipotensiunea arterială, o tulburare a urechii interne sau chiar diabetul. Dacă amețelile devin frecvente și interferează cu viața de zi cu zi este esențial să identifici cauza pentru a stabili un plan de tratament potrivit.
În cazurile în care amețelile sunt legate de glicemia ridicată sau alte afecțiuni similare se recomandă alimente care scad glicemia și care previn deshidratarea.
O cauză a amețelilor poate fi și deficitul de magneziu, potasiu, vitamina b12, fier și se recomandă următoarele alimente:
De evitat
Ce să faci dacă ai amețeli
Vitamine și minerale împotriva amețelii
Deficitele de vitamina B12, fier și magneziu pot cauza amețeli. Vitamina D, magneziul și potasiul sunt esențiale pentru sănătatea oaselor, nervilor și echilibrul electrolitic. Vitamina E și C susțin sănătatea cardiovasculară și circulatorie iar acidul folic previne anemia.
Ceaiuri de încercat împotriva amețelilor
Rezultatele vor depinde de la persoană la persoană. Merită să le încerci, dar uneori situațiile sunt ceva mai complexe pentru a putea fi rezolvate cu un ceai. Exercițiile în schimb sunt mult mai eficiente.
Tratamente pentru amețeli
Medicamente
Anumite medicamente pot fi necesare pentru a trata această problemă. În caz de amețeli persistente sau severe este esențial să consultați un medic specialist (nu de familie). Acesta vă poate evalua situația și va decide dacă este necesar să prescrie medicamente sau alte tratamente.
Fiecare persoană poate reacționa diferit la aceste medicamente iar consultând medicul vă puteți asigura că tratamentul ales este cel mai potrivit pentru a gestiona amețelile și alte simptome asociate.
Terapie fizică și exercițiile de reabilitare vestibulară
Manevra Epley
Manevra Epley este o tehnică eficientă pentru gestionarea vertijului, această revizuire Cochrane (evaluare a tuturor studiilor științifice disponibile privind un anumit subiect) din 2020 a arătat că e foarte eficientă în rezolvarea simptomelor. Practică manevra înainte de culcare pentru cele mai bune rezultate.
Exercițiul Brandt-Daroff
Acest exercițiu este folosit pentru a trata vertijul pozițional paroxistic benign (VPPB) și ajută la repoziționarea particulelor din urechea internă care cauzează amețeli.
Fă aceste exerciții de 5-10 ori la rând, de 2-3 ori pe zi, timp de două săptămâni.
Sărituri pe trambulină
Săriturile repetate pot ajuta la recalibrarea răspunsurilor sistemului nervos reducând senzația de amețeală deoarece solicită abilitățile de echilibrare și coordonare ale corpului, antrenând sistemul vestibular. Este și un antrenament cardiovascular bun și contribuie la îmbunătățirea circulației sanguine.
Începe cu sesiuni scurte de 2-5 minute de câteva ori pe săptămână și crește treptat sesiunile și ai grijă ca trambulina să fie stabilă.
Brățări de acupresiune
Brățările de acupresiune sunt considerate de mulți eficiente în ameliorarea unor simptome precum amețeli, grețuri și anxietatea dar eficiența lor poate varia de la persoană la persoană și există atât susținători cât și critici.
Aceste brățări se bazează pe principiile medicinei tradiționale chineze conform cărora aplicarea presiunii pe anumite puncte ale corpului poate stimula fluxul de energie (qi) și poate restabili echilibrul organismului. Brățările de acupresiune funcționează prin aplicarea presiunii pe punctul P6 (Nei-Kuan) situat pe antebraț, la aproximativ trei degete distanță de încheietura mâinii, între cele două tendoane principale, ceea ce poate ajuta la reducerea simptomelor de greață și amețeală. Câteva concluzii din recenziile găsite pe internet:
Dispozitive electronice
Există dispozitive de electrostimulare de purtat pe încheietura mâinii care utilizează impulsuri electrice pentru a stimula nervul median la punctul P6. În general utilizatorii care le-au testat spun că acestea oferă o ameliorare rapidă și eficientă a grețurilor și amețelilor, în special cele asociate cu răul de mișcare și de sarcină. Ele oferă mai multe niveluri de intensitate și permit ajustarea stimulării în funcție de necesitățile fiecăruia.