Bacopa Monnieri (Brahmi) – planta ayurveda pentru memorie

Bacopa Monnieri este o plantă tradițională în Ayurveda cunoscută pentru îmbunătățirea memoriei și care ar putea juca un rol important în prevenirea și tratarea demenței.

Evidence Based cce26b3e 248c 4715 988b
Sursa: https://www.vedix.com

B. Monnieri poate fi găsită în orice regiune cu climat tropical sau subtropical și umiditate adecvată. Ea crește în zone umede și mlăștinoase, fiind adesea întâlnită pe malurile apelor sau în apropierea mărilor. Se caracterizează prin frunze verzi, groase, care amintesc de o plantă suculentă. Frunzele conțin substanțe amare, ceea ce se reflectă și în aromă. Se poate consuma și crudă, cu toate că se preferă varianta transformată în pulbere, extract sau ulei și administrată ca supliment alimentar.

Bacopa Monnieri – beneficii

  • antioxidant
  • antimicrobian
  • antidepresiv
  • hepatoprotector
  • cardioprotector
  • antiinflamator
Bacopa monnieri herb also know as brahmi in ayurveda 1024x400 edited
Sursa: https://www.vedix.com

Ingredientele active și constituenți

Conține diverși alcaloizi și flavonoide, precum saponinele. Cele două saponine, bacosidele A și bacosidele B, sunt principalele responsabile pentru proprietățile benefice ale plantei.

Impactul benefic al plantei asupra creierului este remarcabil: se consideră că aceasta stimulează regenerarea celulelor cerebrale și nervoase. Din acest motiv, se investighează dacă ar putea fi de ajutor în cazul bolii Alzheimer, al bolii Parkinson, al problemelor de memorie, al accidentelor vasculare cerebrale, al epilepsiei, al depresiei și al anxietății – cu alte cuvinte, al bolilor care au legătură cu creierul.

Bacopa Monnieri pentru boala Alzheimer

60 de persoane cu o vârstă medie de 62 de ani au luat zilnic, timp de 3 luni, 300 sau 600 mg de extract de Brahmi sau un placebo. Memoria de lucru (pe termen scurt) a ambelor grupuri de Brahmi s-a îmbunătățit după cele 3 luni, în comparație cu grupul placebo.

Multe alte studii similare au fost realizate, implicând de obicei adulți vârstnici relativ sănătoși, care nu sufereau de boala Alzheimer. Chiar dacă participanții nu aveau această afecțiune, rezultatele studiilor au fost pozitive.

Rezultatele de mai sus sunt încurajatoare, mai ales că studiile efectuate pe șobolani cu Alzheimer au confirmat potențialul pozitiv asupra demenței. Aceste descoperiri oferă speranțe că efectele plantei asupra bolii Alzheimer ar putea fi dovedite și în studiile pe oameni în viitorul apropiat.

Neuroprotective effects of bacoside from Bacopa monnieri jpg
Sursa: https://researchgate.net

Copiii cu ADHD

Efecte pozitive au fost studiate și la copiii și adolescenții cu tulburari de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD):

Grupul placebo a primit zilnic Ritalin (metilfenidat) – binecunoscutul medicament pentru ADHD. În ambele grupuri, copiii au fost mai atenți după cele 3 luni, iar unii și-au îmbunătățit și performanțele școlare. Nu a existat aproape nicio diferență între cele două grupuri (nesemnificativă).

Prin urmare, rezultatele arată că extractul poate într-adevăr concura cu un medicament precum Ritalin. În timp ce efectele secundare, cum ar fi tulburările de somn și iritabilitatea, apar adesea atunci când se ia Ritalin, administrarea extractului nu are efecte negative – în afară de cazuri rare de tulburări digestive.

Alegerea suplimentului potrivit: la ce trebuie să fiți atenți

Se poate achiziționa în capsule, sub formă de pulbere sau de ulei. Uleiul se folosește doar extern – pulberea, pe de altă parte, poate fi folosită atât intern, cât și extern.

Alegeți calitatea organică atât pentru capsule, cât și pentru pulbere – Bacopa se administrează pe parcursul mai multor luni și ar putea fi contaminat cu pesticide în cazul calității non-organice.

Utilizarea: aport și dozaj

Se recomandă administrarea pe o perioadă de câteva luni pentru a permite efectelor plantei să acționeze complet.

În studiile prezentate mai sus, subiecții testați au luat, de obicei, 300 mg de extract pe zi, pe o perioadă de 3 luni. 300 mg este considerată doza medie. De asemenea, multe studii au utilizat 300 mg de extract de două ori pe zi.

Capsulele conțin fie pulbere, fie extract. Pulberea este mai puțin concentrată, motiv pentru care producătorii recomandă doze zilnice mai mari, de obicei, între 600 și 1000 mg împărțite în două capsule.

Extractul este disponibil într-un raport de 1:25, ceea ce înseamnă că 1 kg de extract conține tot atâtea ingrediente active cât 25 kg de plantă proaspătă.

Pentru pulbere, pe de altă parte, planta este doar uscată și măcinată. Prin urmare, raportul este de numai 1:10, deoarece plantele sunt compuse de obicei din aproximativ 90% apă, care este eliminată în timpul uscării.

Puteți lua zilnic între 800 și 1000 mg de pulbere de Brahmi. Cel mai bine este să amestecați pulberea într-un pahar de apă. Deoarece este nevoie să vă obișnuiți cu aroma amară, puteți adăuga pulberea și într-un suc sau smoothie.

Brahmi se administrează cel mai bine pe stomacul gol!

Brahmi în combinație cu ashwagandha

Ashwagandha poate fi administrată și sub formă de capsule (pulbere sau extract) sau pulbere. Dacă le luați ambele sub formă de pulbere, puteți, de asemenea, să amestecați cele două pulberi direct împreună pentru a le face mai ușor de luat.

Efecte secundare și contraindicații

Nu trebuie să luați Brahmi dacă suferiți de boli tiroidiene (de exemplu, Hashimoto), boli pulmonare sau ale tractului urinar sau dacă aveți bătăi lente ale inimii (bradicardie). În plus, nu s-a investigat încă dacă Brahmi este sigur de luat la femeile însărcinate sau care alăptează.

Interacțiunea cu alte medicamente

Dacă luați medicamente pentru Alzheimer, ADHD, depresie etc., ar trebui să discutați mai întâi cu farmacistul sau medicul despre utilizarea Brahmi, deoarece mecanismele similare de acțiune ar putea duce la interacțiuni între Brahmi și medicamentele dumneavoastră.

Aveți grijă cu cafeaua! Consumul de cafea în același timp poate duce la reacții exagerate (de exemplu, tresărire), motiv pentru care trebuie să așteptați câteva ore după administrarea de Brahmi înainte de a bea cafea.

Brahmi în bucătărie

În Ayurveda, preparatele realizate din frunze proaspete de Brahmi sunt folosite foarte frecvent – se spune că efectul este mai benefic decât cel al suplimentelor alimentare. De exemplu, brahmi este presat în suc (brahmi swarasa), transformat într-o pastă (brahmi kalka) sau încorporat în ghee (brahmi ghrita).

Atât planta în sine cât și suplimentele alimentare derivate din ea sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a îmbunătăți memoria, de a preveni demența și de a sprijini funcțiile cognitive. Pe lângă aceste beneficii, Brahmi poate ajuta și la îmbunătățirea concentrării și a capacității de învățare. Are un efect calmant, fiind util în gestionarea hiperactivității și a stresului.