Hipertensiunea arterială – 11 alimente pentru controlul tensiunii

Hipertensiunea arterială, o amenințare tăcută pentru sănătatea cardiovasculară este adesea gestionată prin medicamente care pot avea efecte secundare nedorite. Descoperiți cum o dietă bine țintită poate nu doar să reducă necesitatea acestor medicamente, dar și să îmbunătățească semnificativ calitatea vieții.

Cum reduci hipertensiunea arterială prin alimentație

Adoptarea unei diete echilibrate, bogată în anumite nutrienți, poate juca un rol crucial în scăderea tensiunii arteriale. Aici sunt cele mai eficiente alimente pentru a vă ajuta în această luptă:

1. Afine și fructele de pădure

berry 838323 1280 edited

2. Banane

banana 1504956 1280 edited

Multe alimente sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a reduce tensiunea arterială deoarece sunt bogate în potasiu. Potasiul este considerat un antagonist al sodiului, iar sodiul prezent în sare, poate crește tensiunea arterială. Potasiul contracarează efectele negative ale sodiului asupra vaselor de sânge, contribuind astfel la reducerea tensiunii arteriale.

Deoarece dietele moderne sunt adesea sărace în potasiu, dacă aveți hipertensiune arterială, nu este suficient să mâncați pur și simplu mai puțină sare. Ar trebui în schimb consumate mai multe alimente bogate în potasiu.

Necesarul zilnic de potasiu în Europa este de 4.000 mg pentru adulți, în SUA se recomandă chiar și 4.700 mg.

Bananele sunt bogate în potasiu, oferind aproape 400 mg de acest mineral. În forma lor uscată, conțin chiar și aproape 1.500 mg de potasiu. Prin urmare, reprezintă o sursă excelentă de energie și minerale. De asemenea, alte fructe uscate precum curmalele, sultanele, smochinele, merele, caisele, piersicile și perele sunt surse extrem de bogate în K.

Datorită conținutului ridicat de zahăr al fructelor uscate, acestea trebuie consumate doar în cantități moderate și include întotdeauna suficiente alte surse de potasiu în dietă, cum ar fi:

  • ciuperci (390 mg potasiu)
  • cartofi dulci (400 mg)
  • sfeclă roșie (400 mg)
  • cartofi (410 mg)
  • ridiche (430 mg)
  • avocado (480 mg)
  • topinambur (480 mg)
  • păstârnac (520 mg)
  • legume cu frunze verzi (de exemplu spanac (550 mg), și ierburi (de exemplu pătrunjel 810 mg potasiu, vezi secțiunea separată de mai jos)
  • castane (700 mg)
  • nuci, migdale și semințe – de exemplu, migdale (835 mg), semințe de dovleac (810 mg), semințe de floarea soarelui (725 mg), nuci braziliene (640 mg), alune de pădure (630 mg), nuci (570 mg)

3. Sfecla

beetroot 3463259 1280 edited

Sfecla – ca multe legume cu frunze verzi – sunt legume bogate in nitrati. Nitratul este transformat în organism în monoxid de azot (NO), care, la rândul său, îmbunătățește funcțiile vasculare, adică promovează circulația sângelui, lărgește vasele de sânge, accelerează fluxul sanguin și astfel scade tensiunea arterială și ameliorează tensiunea asupra inimii.

4. Ciocolata neagra și scăderea hipertensiunii

chocolate 7476802 1280 edited

Ciocolata poate, de asemenea, să scadă tensiunea arterială. Alegeți variantele fără lactate, emulgatori și cu un conținut ridicat de cacao (cel puțin 70 la sută cacao) și nu mâncați mai mult de 30 g pe zi. Un analiză din 2010 care a analizat 15 studii privind efectele pe care le are cacaua de scădere a tensiunii arteriale, a constatat că ciocolata neagră ar putea scădea în mod clar tensiunea arterială în comparație cu preparatele placebo (cu 3,2 mmHg sistolic și 2,0 mmHg). mmHg diastolică) .

Efectul de reducere a tensiunii arteriale a apărut doar la persoanele cu hipertensiune arterială, dar nu și la subiecții cu tensiune arterială normală. Durata studiilor examinate a fost de 2 până la 18 săptămâni.

5. Kiwi

vitamin 5164183 1280 edited

6. Pepene verde

Pepenele verde este considerat una dintre cele mai bune surse de L-citrulină, un aminoacid din care se poate forma L-arginina în organism (cu ajutorul sintetazei de oxid nitric – vezi „Ciocolata” de mai sus). L-arginina, la rândul său, este folosită pentru a produce oxid nitric, o substanță care ajută la relaxarea vaselor de sânge, menține arterele în mișcare, pune sângele în mișcare și în acest fel scade tensiunea arterială.

  • 4 g L-citrulină și
  • 2 g L-arginină

Doza a fost împărțită în trei doze individuale. Cantitatea de L-citrulină conținută este echivalentă cu aproximativ 2,3 kilograme de pepene verde. Tensiunea arterială a scăzut în medie cu 15 mmHg (sistolic) și 7 mmHg (diastolic). În grupul placebo aceasta a scăzut doar ușor. Desigur, numărul participanților la studiu a fost mic și un extract în doză mare a fost folosit împreună cu L-arginina, așa că nu a fost doar o bucată de pepene verde.

7. Legume cu frunze verzi

chard 2441389 1280 edited

Când vine vorba de legume cu frunze (verzi), există multe ingrediente în același timp care contribuie la scăderea tensiunii arteriale, dintre care o mare parte sunt desigur nitrații, dar și conținutul ridicat de potasiu, fibre și vitamina C precum și substanţe vegetale secundare tipice speciei. Chard, de exemplu, conține substanțele rutina, apenină și vitexină. Ele conferă smogului proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, anticancerigene și, de asemenea, antihipertensive.

Același lucru este valabil și pentru spanac și varza kale, ambele care oferă, de asemenea, potasiu, nitrat și vitamina C și, prin urmare, au fost considerate de multă vreme de cercetători că scad în mod clar tensiunea arterială.

8. Usturoi

garlic 3471701 1280 edited

Multă vreme nu a fost clar dacă usturoiul poate scădea tensiunea arterială sau nu. Studiile pe animale au arătat un efect de scădere a tensiunii arteriale; studiile pe oameni au produs doar rezultate inconsistente.

9. Rodii

pomegranate 1028703 1280 edited

În cazul rodiilor, posibila scădere a tensiunii arteriale este atribuită substanțelor vegetale antioxidante, polifenolii proprii ai rodiei (de exemplu punicalagin și antociani). Cu toate acestea, mecanismul specific de acțiune nu este încă cunoscut.

10. Scorțișoara

seasoning 1027958 1280 edited

11. Nuci

nuts 5501221 1280 edited

Nucile sunt, în general, considerate alimente sănătoase pentru inimă, care pot reduce riscul de boli cardiovasculare. Conțin o mulțime de vitamine B, grăsimi sănătoase, fibre, vitamina E, magneziu și multe substanțe vegetale secundare. Toate aceste substanțe vitale au un efect extrem de pozitiv asupra sănătății vasculare, asupra calității sângelui și asupra funcțiilor inimii și plămânilor.

O dietă special adaptată, care conține alimentele menționate, va scădea în majoritatea cazurilor hipertensiunea arterială. Încercați de ex. :

  • terci cu afine, banane și kiwi la micul dejun și asezonați generos cu scorțișoară.
  • Beți ocazional câte un pahar cu suc de rodie.
  • La prânz,consumați o bucată de pepene verde ca aperitiv.
  • La prânz combinați o legumă (măglă, spanac etc.) cu linte și cartofi sau castane.
  • O mână de nuci sau fistic este potrivită ca gustare.
  • Înainte de cină, se bea un pahar de suc de sfeclă roșie.
  • Seara, savurați pâine integrală cu guacamole (avocado cu usturoi) și salată de ridichi.
  • La desert se poate consuma ciocolată neagră.
Selina Șăineanu
Selina Șăineanu

Dedicată cercetării și împărtășirii cunoștințelor despre natură și sănătate, ca tu să faci alegeri informate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *