MSM sau metilsulfonilmetanul este un compus chimic organic ce conține sulf și se găsește în plante, animale și în corpul uman. Acesta contribuie semnificativ la producerea colagenului și keratinei, esențiale pentru sănătatea pielii, părului, unghiilor și articulațiilor. Ajută la reducerea inflamațiilor și durerilor musculare și articulare îmbunătățind mobilitatea și flexibilitatea. De asemenea, ajută la detoxifierea organismului și întărirea sistemului imunitar contribuind la starea generală de sănătate.
Beneficii MSM
Ameliorarea durerilor articulare
Studiile recente arată că poate reduce semnificativ durerile articulare. Un studiu publicat în Osteoarthritis and Cartilage a demonstrat că pacienții cu osteoartrită care au luat MSM au raportat o reducere semnificativă a durerii și îmbunătățiri în funcția fizică în comparație cu un grup placebo, după un tratament de 12 săptămâni. Acești pacienți au primit o doză de 1.125 g de MSM de trei ori pe zi.
Un alt studiu a susținut aceste constatări arătând că suplimentarea cu metilsufonilmetan a condus la o reducere semnificativă a simptomelor osteoartritei, inclusiv durerea și rigiditatea articulară conform scorurilor WOMAC și evaluărilor VAS pentru durere.
Creșterea flexibilității și reducerea inflamațiilor
Contribuie la reducerea inflamațiilor și îmbunătățirea flexibilității articulațiilor. Cercetările publicate în Journal of Alternative and Complementary Medicine au arătat că suplimentarea cu metilsulfonilmetan a dus la scăderea inflamației și creșterea mobilității la persoanele cu dureri cronice ale articulațiilor.
Îmbunătățirea sănătății pielii și creșterii părului
Poate contribui la sănătatea pielii și creșterea părului. Un studiu publicat în International Journal for Vitamin and Nutrition Research a demonstrat că suplimentarea cu MSM a îmbunătățit semnificativ hidratarea și elasticitatea pielii, reducând totodată ridurile și liniile fine. De asemenea, poate stimula producția de colagen și keratină, esențiale atât unui păr sănătos și puternic cât și unghilor.
Întărirea sistemului imunitar
MSM ajută la întărirea sistemului imunitar și reducerea inflamațiilor. Cercetările publicate în Journal of Immunology Research arată că poate modula răspunsul imun, reducând inflamațiile cronice și crescând rezistența organismului la infecții. Acest efect antiinflamator și imunomodulator face din MSM un supliment valoros pentru menținerea sănătății generale.
Suport pentru sănătatea digestivă
Un studiu publicat în Journal of Functional Foods a arătat că poate reduce inflamația intestinală și poate îmbunătăți funcția digestivă. Acesta susține echilibrul bacterian în intestin și promovează un mediu sănătos pentru digestie. În plus, favorizează absorbția micromoleculelor de sulf în intestinul subțire, ceea ce poate ajuta la menținerea sănătății intestinale și la susținerea funcției digestive prin îmbunătățirea structurii și funcționalității barierei intestinale.
Detoxifierea organismului și eliminarea toxinelor
MSM ajută la detoxifierea organismului prin susținerea funcției hepatice și eliminarea toxinelor. Cercetările arată că poate lega toxinele și metalele grele, facilitând eliminarea lor din corp și reducând astfel stresul asupra ficatului. Sulful din MSM este un component critic al glutationului, unul dintre cei mai importanți antioxidanți din organism care este implicat în eliminarea toxinelor.
Protecția celulelor împotriva stresului oxidativ și îmbătrânirii
Studiile au arătat că are proprietăți antioxidante puternice, protejând celulele împotriva stresului oxidativ și îmbătrânirii. Cercetările publicate în Oxidative Medicine and Cellular Longevity indică faptul că poate neutraliza radicalii liberi, prevenind astfel daunele celulare și susținând sănătatea pe termen lung.
Potențialul anti-cancerigen
Există studii care sugerează că poate avea efecte anti-cancerigene. Un studiu publicat în PLOS ONE a arătat că acesta poate reduce semnificativ viabilitatea celulelor de cancer mamar într-o manieră dependentă de doză și poate suprima creșterea tumorilor prin inhibarea căilor STAT3 și STAT5b, care sunt implicate în proliferarea și supraviețuirea celulelor canceroase.
Un alt studiu publicat în BMC Cancer a demonstrat că combinația de MSM și tamoxifen a inhibat calea Jak2/STAT5b și a redus sinergic creșterea tumorilor și metastazarea în modele de cancer mamar ER-pozitiv. De asemenea, cercetările publicate în Anticancer Research au indicat că MSM poate induce arestarea ciclului celular și apoptoza în celulele de cancer de colon, reducând astfel potențialul de “stemness” al acestor celule, adică capacitatea lor de a se auto-reînnoi și de a forma noi tumori.
Aceste cercetări sugerează că metilsulfonilmetanul ar putea avea efecte anti-cancerigene prin diverse mecanisme, inclusiv inducerea apoptozei și inhibarea metastazării, dar sunt necesare mai multe analize pentru a confirma aceste efecte și pentru a înțelege pe deplin mecanismele de acțiune.
Importanța sulfului în organism
- este un component principal al aminoacizilor metionină și cisteină, necesari pentru sinteza proteinelor
- esențial pentru sănătatea pielii, părului și unghiilor
- contribuie la sinteza glutationului, un antioxidant care ajută la detoxifierea ficatului și eliminarea toxinelor
- reduce inflamațiile cronice și ajută la gestionarea afecțiunilor inflamatorii
- susține funcționarea corectă a celulelor imunitare
- implicat în metabolismul carbohidraților și grăsimilor, contribuind la producerea de energie celulară
Alimente bogate în MSM
- fructe (mere, zmeură și roșii)
- produse lactate
- ceapă și usturoi
- ceai și cafea
- carne și pește
- broccoli, varză, conopidă, și varză de Bruxelles
Suplimente MSM
Există mai multe tipuri de suplimente disponibile pe piață, fiecare cu specificațiile proprii:
- Tablete și capsule, convenabile pentru administrare zilnică, de obicei luate cu apă
- Pulbere care poate fi dizolvată în apă, sucuri sau smoothie-uri
- Creme și loțiuni pentru aplicare topică, direct pe piele, utile pentru afecțiuni locale
- Suplimentele lichide sunt ușor de ingerat și pot fi amestecate în diverse băuturi
- Suplimente care combină MSM cu alte ingrediente benefice, cum ar fi glucozamina și condroitina, pentru efecte sinergice asupra sănătății articulațiilor
Un supliment bun sub formă de capsule, din surse naturale de sulf este cel de la Secom, Solaray 750 mg. Mai conține extracte standardizate de gheara diavolului, curcuma, boswellia și gheara mâței ce oferă suport antioxidant și antiinflamator.
Personal recomand pulberea deoarece este ușor de dizolvat în apă sau în alte lichide ceea ce poate îmbunătăți absorbția. Permite o dozare flexibilă și este mai ușor pentru organism să proceseze și să absoarbă mai rapid.
O pulbere populară și cu recenzii bune este cea de la Niavis. Eu aș opta pentru alte variante totuși, din cauza că țara de proveniență a substanței este China.
O pulbere mai calitativă, din sulf organic, proveniență europeană, mai exact Polonia.
Cât timp se administrează
Poate fi administrat pe termen lung, iar efectele benefice se pot observa după câteva săptămâni de utilizare constantă. Studiile și recomandările generale sugerează o doză zilnică între 1.5 și 6 grame, în funcție de nevoile individuale și de indicațiile medicale specifice. Este important să începeți cu o doză mai mică și să o creșteți treptat pentru a evalua toleranța organismului.
Pentru a maximiza beneficiile MSM, este recomandat să fie consumat împreună cu alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele, legumele, și cerealele integrale.
Posibile efecte secundare și precauții
În general MSM este bine tolerat dar pot apărea unele reacții adverse, cum ar fi iritații gastro-intestinale sau reacții alergice. Aceste reacții adverse nu sunt cauzate de substanțele chimice în sine, ci de modul în care MSM interacționează cu organismul.
- metabolizarea MSM-ului poate provoca iritații la nivelul mucoasei gastro-intestinale, mai ales dacă este consumat în doze mari sau pe stomacul gol.
- sistemul imunitar poate reacționa exagerat la aceasta substanta sau la compușii săi eliberând histamine și alte substanțe chimice care cauzează simptome alergice.
- procesul de eliminare a toxinelor poate duce la eliminarea acestora prin piele, provocând reacții cutanate temporare. Sulful joacă un rol important în detoxifierea hepatică și eliminarea compușilor nocivi din organism.
- efectele detoxifiante pot duce la oboseală și dureri de cap, pe măsură ce organismul elimină toxinele. Schimbările metabolice induse pot afecta echilibrul neurochimic și fluxul sanguin ceea ce poate provoca dureri de cap.
Contraindicații și interacțiuni cu alte medicamente
- poate interacționa cu medicamente anticoagulante, crescând riscul de sângerare.
- persoanele cu alergii la sulf ar trebui să evite metilsulfonilmetanul
MSM, glucozamină sau condroitina?
Glucozamina ajută la regenerarea cartilajului și reducerea inflamației dar necesită mai mult timp pentru a observa efectele.
Condroitina menține elasticitatea cartilajului și reduce degradarea acestuia dar poate provoca reacții adverse gastrointestinale.
MSM reduce inflamația și durerea mai rapid, îmbunătățește flexibilitatea articulațiilor și sănătatea generală, dar efectele pe termen lung sunt mai puțin studiate comparativ cu glucozamina și condroitina.
Utilizarea metilsulfonilmetnului este mai recomandată în următoarele cazuri:
- pentru a reduce rapid durerile, crampele musculare și inflamațiile articulare
- când se dorește îmbunătățirea sănătății pielii și părului, pe lângă beneficiile pentru articulații
- în cazurile de intoleranță sau reacții adverse la glucozamină și condroitină
Un supliment celebru este dat de combinația Metilsulfonilmetan – glucozamină – condroitina
De reținut
MSM se dovedește a fi un supliment valoros pentru susținerea sănătății articulațiilor și pielii. Cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, ajută la ameliorarea durerilor articulare îmbunătățind flexibilitatea și mobilitatea. De asemenea, contribuie la detoxifierea organismului și întărirea sistemului imunitar sprijinind astfel starea generală de sănătate. Integrând MSM în rutina zilnică vă puteți bucura de o viață mai activă și sănătoasă, beneficiind de efectele sale pozitive pe termen lung.