Consumul zilnic de probiotice aduce numeroase avantaje, de la îmbunătățirea digestiei până la întărirea sistemului imunitar. În acest articol vom detalia cele 9 beneficii esențiale ale probioticelor și cum acestea pot contribui la îmbunătățirea sănătății.
Ce sunt probioticele
Un probiotic este un preparat din microorganisme vii (de exemplu, bacterii lactice) care are un efect benefic asupra sănătății asupra organismului, în special asupra intestinelor.
Probioticele și flora intestinală
În tractul nostru gastrointestinal există între 400 și 500 de tipuri de bacterii, iar masa totală a coloniilor bacteriene care trăiesc acolo este de aproximativ 1,5 kilograme. Dacă ne uităm la aceste cifre devine evident că intestinele și microorganismele joacă un rol esențial în sănătatea noastră. Rolul bacteriilor intestinale a fost mult timp subevaluat, având în vedere că bacteriile probiotice îndeplinesc funcții mult mai diverse decât simpla asistență în procesele digestive. Acestea oferă multe beneficii, stimulând reacțiile imune în tot corpul, inclusiv activarea anumitor celule ale sistemului imunitar așa numitele celule T.
Într-un intestin sănătos aproximativ 85% din flora intestinală totală ar trebui să fie constituită din bacterii benefice în timp ce maxim 15% dintre bacterii ar trebui să fie patogene. Deoarece aproximativ 80% din sistemul nostru imunitar este localizat în intestin acest raport bacterian joacă un rol major în apărarea noastră. Studiile mai arată că compoziția florei intestinale are o influență enormă asupra emoțiilor noastre și a performanței mentale.
Consumul de probiotice sau alimente probiotice susține în mod activ dezvoltarea și menținerea florei intestinale și, prin urmare, poate crește sănătatea fizică și psihică. În secțiunea următoare vă oferim 9 motive pentru a le consuma zilnic.
9 motive pentru a lua probiotice zilnic
1. Îmbunătățesc funcția imunitară
Un studiu clinic dublu-orb pe pacienții din unitatea de terapie intensivă a arătat că probioticele pot preveni așa-numitul sindrom de disfuncție multiplă de organe (MODS), adică ajută la prevenirea unei afecțiuni care este considerată principala cauză de deces în rândul pacienților de terapie intensivă. Dacă probioticele pot face acest lucru, puteți înțelege cum pot proteja chiar și împotriva simplelor răceli sau gripei. Dacă intestinul este sănătos și mediul său este în echilibru, persoana în cauză este și ea sănătoasă.
2. Eficiente împotriva alergiilor, bolilor de piele și astmului
Probioticele eficiente ajută la regenerarea florei intestinale, ceea ce întărește sistemul imunitar și contribuie la o sănătate generală mai bună. Acestea pot reduce sensibilitatea la astm, alergii, eczeme și alte afecțiuni ale pielii. Cercetările sugerează că probioticele pot fortifica apărarea organismului împotriva alergiilor cutanate, având un impact pozitiv semnificativ chiar și la copii mici.
3. Acționează împotriva intoleranțelor alimentare
Printr-o meta-analiză din 2023 a fost evaluat efectul administrării probioticelor asupra adulților cu intoleranță la lactoză. S-au analizat date din douăsprezece studii, folosind teste statistice pentru a măsura ameliorarea simptomelor prin utilizarea probioticelor. Rezultatele indică faptul că acestea au redus semnificativ simptome precum durerile abdominale, diareea și flatulența asociate cu intoleranța la lactoză. Cele mai mari îmbunătățiri au fost observate în reducerea durerilor abdominale și a scorurilor totale ale simptomelor, sugerând că probioticele pot îmbunătăți eficient intoleranța la lactoză la adulți.
4. Protejează împotriva bolilor intestinale
Probioticele au capacitatea de a ameliora ulcerele și sunt eficiente în tratamentul unor afecțiuni precum sindromul colonului iritabil, boala Crohn, colita ulceroasă și alte boli inflamatorii intestinale, adesea asociate cu deficiențe de probiotice. Studiile au arătat că aceste microorganisme pot ajuta la restabilirea echilibrului florei intestinale și la întărirea barierei intestinale, ceea ce poate reduce inflamația și poate îmbunătăți simptomele bolilor intestinale.
5. Ajută la combaterea efectelor negative ale alimentației nesănătoase
Dacă aveți o dietă bogată în alimente procesate industrial și săracă în fibre favorizați dezvoltarea bacteriilor dăunătoare, ceea ce poate afecta funcția intestinală. Chiar și cei care adoptă o alimentație sănătoasă consumă ocazional alimente nesănătoase sau contaminate. O floră intestinală echilibrată poate atenua impactul acestor factori nocivi, de aceea se recomandă să includeți probiotice în regimul zilnic indiferent de calitatea dietei dumneavoastră.
6. Protejează împotriva efectelor adverse cauzate de antibiotice
Suplimentele probiotice sunt frecvent utilizate după tratamentul cu antibiotice pentru a reface flora intestinală. Acest lucru este deosebit de important pentru a reface cât mai repede flora intestinală distrusă de acestea. Din păcate, reziduurile de antibiotice pot fi găsite și în unele alimente – în special în carne și produse lactate. Pentru a evita efectele nocive ale antibioticelor, este indicat să consumați probiotice în mod regulat, mai ales dacă consumați frecvent carne și produse lactate.
7. Luptă împotriva infecțiilor fungice
Dacă bacteriile patogene perturbă raportul de 85:15 dintre bacteriile benefice și cele dăunătoare, infecțiile fungice precum Candida pot afecta nu numai intestinele ci și întregul corp. Pentru a evita ciupercile intestinale, afte vaginale și alte infecții, trebuie să vă asigurați întotdeauna că flora dvs. intestinală este sănătoasă.
8. Contribuie la prevenirea apariției cancerului.
O microbiotă intestinală echilibrată contribuie la prevenirea cancerului, multiple studii validând impactul benefic al probioticelor asupra prevenirii diferitelor tipuri de cancer. De exemplu acest studiu din 2020 se concentrează pe rolul probioticelor în prevenirea cancerului, evidențiind modul în care acestea pot influența microbiomul intestinal și răspunsul imun al corpului uman, ceea ce poate contribui la prevenirea dezvoltării bolii. Rezultatele cercetării subliniază că anumite tulpini de probiotice pot modula microbiota intestinală și răspunsul imunitar, fiind utilizate pentru prevenirea cancerului sau ca tratament adjuvant în chimioterapia anticancer.
Mai multe studii au demonstrat că probioticele pot avea un efect antiproliferativ asupra celulelor canceroase, pot induce apoptoza (moartea programată a celulelor) și pot reduce inflamația, ceea ce le conferă un potențial terapeutic împotriva cancerului. S-a observat că Lactobacillus rhamnosus GG poate reduce proliferarea celulelor canceroase de colon și poate induce apoptoza. Alte tulpini cum ar fi Bacillus polyfermenticus și diverse tulpini de Bifidobacterium au avut efecte similare în studiile in vitro pe linii celulare de cancer colorectal.
9. Protejează împotriva radiațiilor UV
S-a demonstrat că probioticele pot proteja pielea de deteriorarea razelor UV prin activarea sistemului imunitar al pielii. Un studiu din 2020 explorează efectele radiațiilor ultraviolete asupra microorganismelor și microbiomului cutanat uman. Rezultatele indică că razele UV au un impact pozitiv – cum ar fi activarea răspunsurilor antiinflamatorii benefice pentru condiții dermatologice, și negativ prin inducerea inflamației și accelerarea îmbătrânirii pielii. UV modifică diversitatea microbiomului de pe piele și afectează microbiomul intestinal, cu posibile efecte la nivel sistemic. Cercetarea evidențiază posibilitatea folosirii compușilor naturali ai probioticelor pentru a proteja și îmbunătăți sănătatea pielii în fața expunerii la radiații ultraviolete.
Cum asiguri organismului necesarul de probiotice
O cale eficientă de a include probiotice în dietă este prin consumul de alimente fermentate precum varza murată, miso sau kimchi. Aceste alimente, în special cele fermentate lactic (de exemplu, varza murată) oferă o sursă bogată de microorganisme de calitate. O alternativă o reprezintă utilizarea suplimentelor disponibile sub formă de capsule sau soluții lichide, uneori în combinație cu postbiotice. Citește mai multe despre beneficiile alimentelor fermentate și află care sunt cele mai bune probiotice naturale.