Shilajit (Mumio)- beneficii, utilizări, dozaj și precauții

Cunoscut drept „nectarul munților”, shilajitul este un remediu natural ancestral, adunat din înălțimile Himalayei. Această substanță asemănătoare rășinii, de culoare maro-negricioasă este renumită pentru proprietățile sale terapeutice extraordinare. Bogat în acizi fulvici și humici, shilajitul sprijină sănătatea tractului gastrointestinal, a creierului, a oaselor, a sistemului imunitar și a fertilității. Proprietățile sale antiinflamatorii puternice îl fac un aliat esențial în vindecarea rănilor și în menținerea sănătății.

Ce este Shilajit

Este o substanță enigmatică, disponibilă doar în câteva locuri pe glob, și numai cei cu experiență o pot identifica cu precizie. Este o substanță naturală, vâscoasă, similară rășinii cu o suprafață lucioasă, netedă și emană o aromă distinctivă de fum. Culoarea sa predominantă este neagră sau maro, dar pot exista variante în nuanțe de galben, roșu sau albastru.

Shilajit edited
Sursa: https://www.qraamen.com/

În Rusia antică a fost denumit Maumasil și înseamnă “cel care protejează împotriva bolilor”. În alte regiuni este cunoscut și sub numele de Mumio, Kao-tun, Brogschaun sau Arakul dshibal. Shilajit se găsește în special în peșterile și crăpăturile stâncoase din Asia Centrală, în special în Himalaya, Altai și munții Kazahstanului.

Este un remediu natural descoperit în urmă cu mii de ani care a fost folosit ca agent de vindecare și întărire, astazi fiind unul dintre cele mai importante remedii din dulapul cu medicamente din Rusia.

Infografic Shilajit beneficii, origini și utilizari

Shilajit beneficii

De la mijlocul secolului al XX-lea, au apărut tot mai multe studii științifice – mai ales în Uniunea Sovietică şi India – care au fost dedicate efectelor vindecătoare ale shilajitului. Aceste cercetări au dezvăluit următoarele proprietăți terapeutice:

1. Protecție împotriva radiațiilor

Armata sovietică a inclus shilajit în dieta trupelor sale de elită pentru a le consolida rezistența fizică și psihică și a le face mai puțin sensibile la stres. A fost administrat și astronauților ruși cu rolul de a-i proteja de radiațiile mari din spațiu.

Shilajit oferă protecție împotriva efectelor negative ale radiațiilor radioactive. După dezastrul de la reactorul de la Cernobîl, victimele radiațiilor care au fost tratate cu mumio au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a parametrilor sanguini.

2. Recuperare accelerată

Medicii sportivi sovietici au raportat creșterea masei musculare, mai multă forță și rezistență la sportivi, precum și o recuperare mai rapidă după leziuni, inclusiv oase rupte, atunci când cei afectați au efectuat un tratament cu mumio.

Un studiu efectuat în anii 1960 a arătat că administrarea a 200-300 mg de două ori pe zi timp de 30 de zile a accelerat semnificativ vindecarea fracturilor osoase. Formarea calusului osos a avut loc în medie cu 14 zile mai devreme în grupul celor care consumaseră shilajit.

Se afirmă că prezența naturală a stronțiului contribuie semnificativ la acest efect, acesta stimulând mineralizarea osoasă, motiv pentru care mumio este utilizat uneori și în medicina tradițională pentru tratamentul osteoporozei.

Diferitele domenii de aplicare în medicina populară pot fi ușor explicate. Majoritatea bolilor își au originea într-un sistem digestiv bolnav și sunt însoțite de procese inflamatorii. Substanța pare să rezolve ambele probleme.

3. Neuroprotecție și sănătatea creierului

Studiile recente arată că shilajitul conține o concentrație ridicată de antioxidanți care protejează creierul de stresul oxidativ, reducând astfel riscul de degenerare celulară. De asemenea, s-a descoperit că shilajitul susține funcția mitocondrială, crescând producția de energie în celulele cerebrale și sprijinind astfel metabolismul energetic al creierului.

Aceste proprietăți contribuie la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, inclusiv memoria și performanța mentală generală. Are de asemenea și proprietăți anti-inflamatorii care ajută la reducerea inflamației cronice în creier, prevenind astfel bolile neurodegenerative​.

Shilajit îmbunătățește funcția mitocondrială, crescând producția de energie în celulele cerebrale și sprijinind metabolismul energetic al creierului. Funcționarea optimă a mitocondriilor este esențială pentru sănătatea cerebrală, iar shilajitul contribuie la acest proces prin susținerea producției de ATP. Cercetări publicate în Journal of Medicinal Food și International Journal of Alzheimer’s Disease au demonstrat că compușii activi din shilajit, în special acidul fulvic, îmbunătățesc sănătatea mitocondrială și reduc stresul oxidativ​

4. Susține funcțiile sistemului digestiv

La două clinici din Sankt Petersburg, pacienții cu ulcer gastric sau duodenal au primit 200 mg de shilajit de două ori pe zi, dizolvat în apă caldă, cu 30 de minute înainte de masă. Tratamentul a fost administrat timp de 26 de zile, urmat de o pauză de 10 zile, după care s-a reluat pentru încă 26 de zile. La finalul perioadei de tratament, toți pacienții au raportat dispariția simptomelor, fără efecte secundare observate.

Acizii humici și acidul fulvic din Shilajit sunt deosebit de benefici pentru tractul gastrointestinal. Cei doi acizi au un efect similar cu argilele minerale curative, absorbind toxinele și excesul de acid din stomac, astfel încât intestinele să fie eliberate și apoi să se poată regenera în timpul liber.

Cercetătorii au recomandat această substanță ca o modalitate de a proteja stomacul de efectele secundare ale acestor medicamente. În aceste cazuri sunt de obicei prescrise blocante acide (de exemplu, omeprazol, pantoprazol etc.), care însă pot avea efecte secundare severe.

5. Reglează nivelul lipidelor din sânge și reduce stresul oxidativ

6. Remediu pentru rău de altitudine

Suplimentul îmbunătățește capacitatea organismului de a face față stresului legat de altitudine, optimizează absorbția nutrienților prin intestine și stimulează în același timp sistemul imunitar. Astfel poate ajuta la depășirea oboselii cronice și a letargiei care însoțesc de obicei răul de altitudine. Prin urmare, este recomandat ca supliment alimentar atunci când trebuie să călătoriți la altitudini mari.

7. Susține funcția reproducătoare masculină

Studiile clinice recente arată că shilajitul poate crește nivelul de testosteron cu până la 20,45% după 90 de zile de administrare, având un impact pozitiv asupra sănătății reproductive masculine și a energiei generale​. Aceasta a fost observată atât la bărbații cu probleme de fertilitate, cât și la cei sănătoși. În plus, a fost asociat cu îmbunătățiri semnificative ale parametrilor spermatogeni, incluzând volumul, numărul și motilitatea spermatozoizilor​. Aceste beneficii sunt atribuite proprietăților antioxidante și capacității de a reduce stresul oxidativ în testicule.

8. Beneficii în tratamentele oncologice

Poate îmbunătăți eficacitatea tratamentelor convenționale de cancer, cum ar fi chimioterapia și radioterapia. Proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii contribuie la protejarea organelor vitale, precum ficatul și rinichii, de daunele cauzate de metastază și de tratamentele agresive.

Shilajitul poate ajuta la reducerea toxicității medicamentelor chimioterapeutice și la ameliorarea efectelor secundare, cum ar fi greața și oboseala. Studiile arată că shilajitul poate reduce daunele oxidative și poate susține funcția hepatică și renală în timpul tratamentelor oncologice​.

9. Curățarea intestinală

Poate fi excelent folosit pentru curățarea intestinală, combinat în mod ideal cu un tratament pentru formarea florei intestinale. În timp ce tratamentul pentru refacerea florei intestinale optimizează mediul intestinal și furnizează tulpini bacteriene probiotice, Shilajitul asigură vindecarea și regenerarea stomacului și a mucoasei intestinale.

Persoanele care se confruntă cu stresul cronic – cunoscut ca unul dintre factorii care pot slăbi sistemul imunitar – pot beneficia de administrarea Shilajitului pentru a contracara efectele negative și a deveni mai rezistent la stres.

Extracția și calitatea shilajitului

Doar colecționarii special instruiți se aventurează în munţi în căutarea Shilajit-ului. Acesta este cunoscut în starea sa naturală sub numele de Mumio crud, și trebuie să fie supus unui proces de curățare și prelucrare.

Uneori, produsele ieftine conțin doar mumio crud măcinat. Acest tip de preparate pot fi considerate mai autentice, dar se spune că efectul vindecător este semnificativ mai puternic dacă este curățat. Eficacitatea este influenţată de calitatea procesului de curățare, prin urmare este important ca acest proces să fie efectuat fără utilizarea solvenților nocivi.

Pentru preparatele shilajit de înaltă calitate este specificat conținutul de acizi fulvici și humici necesar pentru fiecare porție zilnică, de exemplu 200 mg acizi fulvici și aproximativ 40 până la 50 mg acizi humici la 400 mg shilajit.

Compoziția shilajitului

Componente anorganice:

  • minerale

Componente organice:

  • acizi fulvici
  • acizi humici
  • aminoacizi (proporția ar trebui să fie uneori peste 20 la sută)
  • vitamine

Substanțe tipice pe bază de plante, cum ar fi:

  • alcaloizi
  • grăsimi vegetale
  • uleiuri esentiale
  • polifenoli

Dozaj și administrare

substanța shilajit într-o lingură de lemn

Este de obicei administrat cu miere deoarece mierea maschează oarecum aroma specifică a acestuia. Este o opțiune recomandată în special pentru copii.

În cazul unei afecțiuni se recomandă administrarea de 200 până la 300 mg de Shilajit sub formă de capsule de două până la trei ori pe zi, cu aproximativ 30 de minute înainte de masă. După un interval de aproximativ 20 până la 30 de zile, este indicată o pauză de zece zile, urmată de reluarea administrării pentru încă 20-30 de zile.

Se poate utiliza acest regim de dozare ca măsură preventivă: 10 zile, 5 zile pauză, repetat de 3 ori. Apoi luați o pauză de 20 de zile și reîncepeți cura. Copiilor de până la 14 ani li se recomandă jumătate din doză, iar cei de peste 14 ani pot lua doza pentru adulți.

Ca măsură de precauție, nu uitați să lăsați întotdeauna un interval de timp suficient între Shilajit și alte medicamente și suplimente alimentare (2 până la 3 ore – sau în consultare cu medicul), deoarece substanța ar putea slăbi efectul medicamentului.

Există și soluții sau creme pentru uz extern. Acestea pot accelera vindecarea rănilor în cazul unor leziuni ale pielii.

Contraindicații

Utilizarea poate avea anumite contraindicații și efecte secundare. Iată câteva dintre cele mai relevante:

Boli de inimă: poate crește nivelul de fier în sânge, ceea ce poate fi problematic pentru persoanele cu condiții precum hemocromatoza sau alte afecțiuni cardiace unde gestionarea fierului este esențială.

Hipertensiune arterială: deși shilajit poate oferi beneficii pentru circulație, poate să crească tensiunea arterială la unele persoane ceea ce îl face nepotrivit pentru cei cu hipertensiune.

Anemie și alte tulburări ale sângelui: datorită conținutului său mare de Fe, shilajit ar putea exacerba condiții legate de supradozajul de fier.

Diabet: ar putea influența nivelurile de glucoză din sânge, ceea ce necesită precauție la persoanele cu diabet, mai ales dacă folosesc medicamente pentru scăderea glucozei.

Sarcina și alăptarea: nu există suficiente studii care să confirme siguranța shilajitului pentru femeile însărcinate sau care alăptează, astfel încât utilizarea acestuia este descurajată în aceste condiții.

Alergii: unele persoane pot fi alergice la shilajit. Simptomele pot include: erupții cutanate, mâncărimi, dificultăți de respirație și umflături.

Interacțiuni medicamentoase: poate interacționa cu diverse medicamente, inclusiv cele pentru diabet, hipertensiune sau condiții cardiace, afectând modul în care acestea sunt metabolizate de organism.

Este important să consultați un medic înainte de a începe utilizarea acestui supliment, mai ales dacă aveți condiții medicale preexistente sau luați alte medicamente.

Originile shilajitului

În antichitate, marele savant grec Aristotel și discipolul său, Alexandru cel Mare, au investigat efectele Shilajitului. În Evul Mediu, medicul persan Avicenna a descris beneficiile substanței subliniind utilizarea sa în tratarea rănilor, sănătatea stomacului și a tractului respirator, precum și tratarea infecțiilor urechii. În medicina tradițională din Asia Centrală și India, Shilajitul a fost folosit pentru diverse afecțiuni, inclusiv ulcere gastrice, oase rupte, boli cronice și depresie.

Compoziția exactă rămâne neclară, oscilând între origini pur vegetale și componente animale posibile. Se formează în condiții specifice: expunere prelungită la soare și aer curat, în prezența anumitor plante, cum ar fi euphorbiaceele.

Deși unii cercetători susțin că Shilajitul conține doar elemente vegetale, precum alcaloizi și fibre, alții contestă prezența componentelor animale, mai ales la altitudini mari unde activitatea faunistică este limitată. Dr. Windmann sugerează că orice componentă animală detectată ar putea rezulta din contaminare. Shilajitul variază semnificativ în consistență și compoziție, iar incertitudinile acestea contribuie la apariția frecventă a produselor contrafăcute pe piață.

Shilajitul din Antarctica

Încurajați de aceste studii, cercetătorii au vrut să cunoască un an mai târziu dacă „adevăratul” Shilajit (adică din Asia Centrală) – împreună cu vitaminele B – ar putea fi de ajutor în prevenirea bolii Alzheimer, ajungând la concluzia că această combinație este un supliment alimentar valoros care ar putea fi utilizat în prevenirea demenței.

De reținut

Shilajit este o substanță naturală extrasă din straturile de rocă aflate în zonele muntoase și folosită de secole in medicina ayurvedică. Este cunoscută pentru capacitatea sa de a detoxifica organismul de metale grele. Nu doar că este bogat în acid humic și acid fulvic, dar conține și peste 80 de minerale esențiale precum fier, zinc, magneziu și calciu.

Poate crește nivelul de energie și susține sănătatea geenrală prin furmizarea de minerale și combinația unică de substanțe ce îi conferă numeroase beneficii. Dar, în vederea obținerii acestor beneficii, modul în care substanța este procesată este esențial.