Extractul de anghinare: beneficii remarcabile pentru digestie și detoxifiere

Extractul de anghinare obținut din frunze și muguri florali ai plantei a servit ca remediu tradițional timp de sute de ani. Anghinarea era consumată și utilizată în scopuri medicinale de către strămoșii egipteni, greci și romani, așa cum indică ilustrațiile detaliate de pe pereții camerelor funerare ale faraonilor.

Artichokes mana5280 HwghYewdEaQ unsplash 2 7 edited

Extractul de anghinare – o soluție cu eficacitate dovedită

Responsabil pentru diversele efecte vindecătoare ale plantei de anghinare este proporția mare de flavonoide și substanțe amare, cum ar fi cinarina. Conținutul de cinarină și flavonoide din anghinare este adesea mai mare în frunze decât în ​​flori, motiv pentru care frunzele au fost preferate în vederea realizării extractelor. Pentru uz medicinal, frunzele sunt recoltate înaintea apariției florilor, acesta fiind momentul în care conținutul de substanţe active este ridicat.

Astăzi anghinarea este cultivată special în scop medicinal vizând maximizarea conținutului de substanțe active, ceea ce face ca utilizarea extractelor din florile plantei să nu mai fie o raritate. Florile anumitor varietăți de anghinare conțin niveluri ridicate de compuși vegetali secundari, recomandabile în fabricarea extractelor.

Extractul de anghinare – beneficii

Extractul de anghinare este folosit pentru ameliorarea diverselor probleme digestive din zona abdomenului superior, precum dispepsia funcțională. Acesta poate ajuta în cazurile de greață, balonare, eructație, arsuri la stomac, senzație de umflare abdominală și sațietate prematură.

Extractul de anghinare pentru o digestie optimă

Datorită capacității sale de a îmbunătăți fluxul biliar și de a stimula funcția pancreatică, extractul de anghinare ar putea contribui la optimizarea absorbției nutrienților.

Absorbția optimă a tuturor nutrienților și substanțelor esențiale din alimente este posibilă numai atunci când există cantități adecvate de sucuri digestive (bile, enzime pancreatice) disponibile. Astfel, procesul de digestie poate decurge eficient și fără manifestarea simptomelor.

La șoareci, administrarea unei singure doze de extract de anghinare a determinat o creștere semnificativă a fluxului biliar, precum și a concentrației bilei. Prin această creştere se îmbunătăţeşte digestia grăsimilor, evitându-se astfel senzațiile de sațietate și disconfort după consumul alimentelor grase.

În unele cazuri, extractul de anghinare poate reprezenta o alternativă la statine (medicamente care scad colesterolul), care prezintă o serie de efecte secundare nefavorabile precum probleme musculare și diabet.

Chiar și la persoanele cu niveluri ridicate ale zahărului din sânge, administrarea zilnică a 600 mg de extract de anghinare timp de 8 săptămâni a condus la o îmbunătățire: glicemia subiecților de testare a scăzut semnificativ cu aproximativ 10%, în timp ce nu s-a găsit nicio diferență semnificativă în grupul placebo.

Extractul de anghinare acționează ca un antioxidant

Slăbește cu ajutorul extractului de anghinare

Anghinarea stimulează fluxul bilei, ajutând la digestie și la absorția eficientă a grăsimilor și a vitaminelor solubile în grăsimi. Stimularea regenerării celulelor hepatice sugerează că poate contribui la menținerea sănătății ficatului, favorizând eliminarea toxinelor și reducerea colesterolului având un rol deosebit în detoxifierea organismului și gestionarea nivelurilor de colesterol.

Capacitatea de a modera nivelul zahărului din sânge și de a preveni pofta de mâncare poate ajuta la controlul greutății și la prevenirea fluctuațiilor de glucoză, care sunt comune în cazurile de rezistență la insulină sau diabet.

Toate aceste efecte semnalează o stimulare puternică a metabolismului, ceea ce explică motivul pentru care extractul de anghinare poate fi folosit ca supliment alimentar în programele de slăbire alături de o dietă adecvată și alte practici de gestionare a greutății. Pentru a face acest lucru, luați extractul în doza recomandată de producător, de ex. 800 mg de două-trei ori pe zi.

Așadar, dacă doriți să vă schimbați dieta, să vă detoxifiați, să vă curățați colonul sau să luați o altă măsură pentru a purifica și/sau a pierde excesul de greutate, puteți include extractul de anghinare în programul dvs.

Cum se administrează

Pentru cel mai bun efect posibil, extractul de anghinare trebuie luat cel puțin 6 săptămâni, dar poate fi folosit și permanent – ​​mai ales când vine vorba de scăderea nivelului de colesterol.

În cazul problemelor digestive acute (de exemplu, senzația de sațietate după masă), extractul poate duce la îmbunătățiri în termen scurt chiar și după o singură administrare. În cazul senzaţiilor de saţietate ar fi indicat să nu mănânci deloc sau să mănânci încet și să mesteci bine.

Dozajul recomandat

Doza zilnică este cuprinsă între 300 şi 2.400 mg de extract de anghinare, în funcţie de pacient, avându-se în vedere o serie de factori cum ar fi varsta, istoricul medical, etc. Spre exemplu pentru problemele digestive doza zilnică recomandată este cuprinsă între 300 și 600 mg extract de anghinare.

Doza zilnică de extract de anghinare nu trebuie administrată doar o singură dată, ci mai degrabă este necesar a fi împărțită în cel puțin 2 porții, care se administrează cu 15- 30 minute înainte de masă, de exemplu înainte de micul dejun și înainte de cină însoţită cu un pahar cu apă.

Cum recunoașteți extractul de anghinare de calitate

Dacă alegeți capsule care conțin 400 mg extract, extractul de anghinare poate fi dozat ușor și individual (1 până la 3 capsule de două ori pe zi). Acordați atenție acestui standard: conținut de cinarină de 2,5 %, capsule vegane care conțin și colină – un nutrient care contribuie și la regenerarea ficatului.

Unele preparate de anghinare conțin niveluri și mai mari de cinarină. Cinarina era considerată ingredientul principal în anghinare – dar astăzi știm că efectele sale benefice se datorează și multor altor flavonoide și polifenoli, astfel că preparatele de anghinare cu un conţinut ridicat de cinarină nu sunt neapărat mai bune decât cele cu un conţinut de 2,5%.

Picăturile și sucul de anghinare

Extractul de anghinare este rareori disponibil sub formă lichidă – cu toate acestea frunzele de anghinare sunt un ingredient comun în picăturile amare.

artichoke joanna kosinska pjPeCRkl83M unsplash 2 12 edited

Sucul de anghinare poate fi obţinut şi prin presarea mugurilor florilor de anghinare, care pot fi achiziționați din magazinele naturiste, farmacii și online. Acesta poate fi administrat în cazul problemelor digestive ușoare, sucul fiind mai puțin concentrat decât extractul. Aproximativ 10 ml de suc se iau de 3 ori pe zi înainte de mese. Puteți bea sucul direct saut dilua cu apă.

Efecte adverse

  • Reacții alergice: persoanele care sunt alergice la plante din familia asteraceae/compositae cum ar fi margaretele sau ambrăscoasele, pot avea o reacție alergică și la anghinare.
  • blocarea căilor biliare: dacă aveți pietre la bilă, anghinarea ar putea să agraveze condiția deoarece poate stimula fluxul bilei. În cazuri rare, acest lucru ar putea duce la blocarea căilor biliare, ceea ce necesită intervenție medicală urgentă.
  • interacțiuni medicamentoase: anghinarea poate interacționa cu medicamentele, inclusiv cele utilizate pentru tratamentul bolilor de inimă și ale ficatului. De asemenea, poate afecta modul în care organismul procesează unele medicamente prin sistemul enzimatic hepatic.
  • efecte gastrointestinale: deși este utilizată pentru a îmbunătăți digestia, în unele cazuri anghinarea poate cauza disconfort gastrointestinal cum ar fi gaze, dispepsie sau chiar diaree.
  • impactul asupra nivelului de zahăr din sânge: există indicii că anghinarea ar putea influența nivelurile de zahăr din sânge, ceea ce ar putea fi o preocupare pentru persoanele cu diabet sau pentru cele care urmează să fie supuse unei intervenții chirurgicale.

Cu toate că în trecut extractul de anghinare era utilizat pentru a trata diverse afecțiuni asociate cu disfuncționalitatea fluxului biliar, inclusiv colicile biliare, în prezent nu se recomandă utilizarea sa în cazul prezenței calculilor biliari de dimensiuni mai mari din cauza riscului de fragilizare a pietrelor și implicit de declanșare a colicilor dureroase. Pentru calculii biliari de dimensiuni mici, administrarea extractului poate fi considerată numai după consultarea unui medic, în special în contextul unui plan de tratament pentru îndepărtarea pietrelor.

Selina Șăineanu
Selina Șăineanu

Dedicată cercetării și împărtășirii cunoștințelor despre natură și sănătate, ca tu să faci alegeri informate.