Săruri Schüssler – cele 12 remedii și cum să le utilizezi

În lucrarea sa “Terapia prescurtată”, doctorul Wilhelm Schüssler a creat în secolul al XIX-lea o metodă de tratament inspirată din homeopatie, folosind doar 12 remedii. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de Săruri Schüssler. O să vă prezentăm cele 12 remedii, indicațiile lor, dar și modul în care sunt fabricate și cum se administrează.

Originea sărurilor Schüssler în homeopatie

În medicina naturistă, tratamentul cu Sărurile Schüssler este larg răspândit – atât printre terapeuții alternativi și medicii holistici, cât și pentru auto-tratament, atunci când pacienții sunt suficient de bine informați și documentați.

Terapia a fost dezvoltată de medicul german Wilhelm Schüssler (1821-1898). El s-a ocupat o perioadă de homeopatie, însă a fost derutat de multitudinea de remedii homeopatice disponibile. De aceea, a căutat să dezvolte o metodă de tratament mai simplă, care să utilizeze mai puține remedii – mai exact, doar douăsprezece.

În timpul cercetărilor sale, Schüssler a descoperit lucrări ale altor medici care sugerau că bolile sunt înțelese ca tulburări ale celulelor individuale și sunt cauzate de lipsa sărurilor minerale. Omul, a cărui balanță minerală este în echilibru, are suficiente energii pentru a rezista cu succes influențelor care provoacă boli.

Wilhelm Schüssler a urmat această teorie. În timpul studiilor sale a identificat douăsprezece săruri care se găsesc în sânge și țesuturi. El considera că aceste săruri sunt cele mai esențiale substanțe nutritive pentru celule și a denumit aceste săruri minerale „remedii biochimice funcționale” deoarece fiecare influențează funcții specifice ale organismului.

Cum vindecă Sărurile Schüssler?

Conform concepției lui Schüssler, toate bolile sunt cauzate de un dezechilibru în balanța mineralelor din organism. O persoană este sănătoasă atunci când celulele sale conțin suficient de multe minerale, iar moleculele acestora se pot mișca liber fără obstacole.

Boala apare atunci când celulele încearcă să respingă influențele nocive, ceea ce duce la o scădere a mineralelor din corp. Cele douăsprezece remedii funcționale sunt săruri anorganice diluate, la care urmașii lui Schüssler au adăugat și remedii complementare și unguente. Cu ajutorul acestora se urmărește stimularea funcțiilor organelor, reglarea proceselor din organism și influențarea pozitivă a stării generale a pacientului.

Săruri Schüssler – cum funcționează?

Wilhelm Schüssler considera că deficitul de minerale din celule nu apare din cauza unui consum insuficient de astfel de substanțe prin alimentație, ci pentru că celulele nu sunt capabile să absoarbă mineralele din sânge sau pentru că aceste minerale nu sunt absorbite din alimente în intestin.

Prin stimularea generată de sărurile potențate, organismul „învăță” din nou să își regleze propriile funcții. Pentru ca sărurile să aibă efect în organism, acestea trebuie diluate la fel ca remediile homeopatice.

Mineralele în formă nediluată, în cazul în care există probleme de absorbție, nu ar ajunge la celulele bolnave, ci ar fi eliminate prin procesul digestiv. Conform teoriei lui Schüssler, mineralele trebuie diluate atât de mult încât să poată fi absorbite direct prin mucoasele cavității bucale, ale gâtului și esofagului, pătrunzând astfel în sânge.

Cum sunt produse Sărurile Schüssler?

La fel ca în homeopatie, Sărurile Schüssler sunt produse printr-o diluare treptată cu lactoză (zahăr din lapte). Substanța inițială este frecată cu lactoză timp de mai multe ore. Cel mai des sunt utilizate potențele D3, D6 și parțial D12. De exemplu, potența D3 este obținută prin frecarea substanței de trei ori în proporție de 1:10 cu lactoză, ceea ce duce la o diluare de 1:1000. În cazul potenței D12, un gram din substanța de bază este diluat în aproximativ un milion de tone de lactoză.

Aceste remedii nu sunt comparabile cu suplimentele minerale obișnuite, cum ar fi calciul sau magneziul, pe care le poți cumpăra online sau din farmacii.

Cum se administrează remediile?

Așa cum Samuel Hahnemann, fondatorul homeopatiei, recomanda un singur remediu pentru fiecare pacient, și Schüssler a dezvoltat un concept strict de tratament. Fiecare sare minerală trebuie administrată individual. În cazurile în care sunt necesare mai multe remedii pentru boli complexe, acestea nu trebuie luate simultan, ci la intervale de timp adecvate.

Cum se face dozarea?

În cazul afecțiunilor acute pacientul ia o tabletă cu sarea minerală recomandată la fiecare două ore și o lasă să se dizolve încet în gură. Pentru pacienții cu afecțiuni cronice este necesar să ia trei până la patru tablete pe zi. Administrarea trebuie făcută cu aproximativ o oră înainte de mese.

Unii terapeuți se abat de la acest model de dozare și totuși obțin rezultate la fel de bune. Prin urmare, nu este nevoie de respectarea unei scheme rigide de dozare. Sărurile Schüssler pot fi cumpărate direct din farmacii care vand și produse homeopate sau comandate de pe net.

Cele douăsprezece săruri Schüssler

Nr. 1 Fluorura de calciu (Calcium fluoratum): este utilizată în special pentru slăbiciuni ale țesutului conjunctiv. Simptome tipice sunt hemoroizii sau varicele. Este folosită și în cazurile de rahitism, probleme ale discurilor intervertebrale și dureri sciatice.

Nr. 2 Fosfat de calciu (Calcium phosphoricum): recomandată pentru slăbire și epuizare, lipsa poftei de mâncare, pofta de alimente afumate, sărate, picante, intoleranță la lapte, dureri în oase și articulații, precum și pentru o coloană vertebrală slabă.

Nr. 3 Fosfat de fier (Ferrum phosphoricum): este considerată remediul pentru febră. Poate fi de ajutor și în cazuri de epuizare accentuată, slăbire, nervozitate, hipersensibilitate și agitație.

Nr. 4 Clorura de potasiu (Kalium chloratum): este un nutrient important pentru toate glandele din corp. De asemenea, leagă toxinele chimice și este benefică pentru prevenirea și îngrijirea post-vaccinare.

Nr. 5 Fosfat de potasiu (Kalium phosphoricum): acționează ca un antiseptic în corp, eliminând agenții patogeni și alte substanțe străine. Este un remediu universal care restabilește energia pierdută în stările de epuizare mentală și fizică.

Nr. 6 Sulfat de potasiu (Kalium sulfuricum): este folosit pentru toate inflamațiile cronice cu secreții purulente și mucoase galbene, și pentru detoxifierea generală. Trebuie întotdeauna combinat cu Natrium sulfuricum.

Nr. 7 Fosfat de magneziu (Magnesium phosphoricum): este remediul biochimic pentru dureri și crampe. Cunoscută sub denumirea de „șapte fierbinte”, aduce o ameliorare rapidă, în special în cazurile de dureri colicative și spasme.

Nr. 8 Clorura de sodiu (Natrium muriaticum sau Natrium chloratum): are un spectru larg de acțiune și este preferată de persoanele nervoase, anemice, iritabile, cu dezechilibre ale apei, energie vitală scăzută și sensibilitate emoțională crescută.

Nr. 9 Fosfat de sodiu (Natrium phosphoricum): este utilizată ca remediu de neutralizare în cazurile de aciditate excesivă. Ajută și în tulburările metabolice, arsurile stomacale și afecțiunile reumatice. Este necesar în special pentru persoanele suprasolicitate și iritate de diverse probleme.

Nr. 10 Sulfat de sodiu (Natrium sulfuricum sau Glaubersalz): este utilizată pentru toate afecțiunile organelor sistemului port (ficat, pancreas). Acestea includ diabetul zaharat, hepatita și ulcerele duodenale. Pacienții sunt de obicei sensibili la frig și umezeală.

Nr. 11 Silicea (Silicea): considerată un cosmetic biochimic, are efecte benefice asupra pielii, mucoaselor, părului, unghiilor și glandelor. Silicea este utilizată și ca remediu homeopatic pentru probleme de supurație.

Nr. 12 Sulfat de calciu (Calcium sulfuricum): este folosit în special în cazurile de supurație și inflamații purulente.

Cum se găsește remediul potrivit?

Pentru a găsi remediul potrivit, terapeutul trebuie să evalueze întregul context fizic și emoțional al pacientului. Aspectul exterior, comportamentul, secrețiile vizibile și alte particularități sunt factori deosebit de importanți în evaluare. Pentru pacienții cu afecțiuni cronice, tratamentul cu sarea potrivită ar trebui să le îmbunătățească starea generală.

Deși aceste săruri pot fi utile pentru organism în anumite situații, există momente când efectul lor nu mai este suficient, adică atunci când corpul nu mai reacționează la tratament. Acest lucru poate fi generat de probleme mai adânci legate de stilul de viață, cum ar fi fumatul, lipsa activității fizice, o alimentație nesănătoasă sau stresul.

Se recomandă ca, pentru ca organismul să profite la maximum de un remediu sau de o anumită terapie, să se elimine aceste cauze externe care afectează sănătatea. Cu alte cuvinte, doar atunci când se abordează cauzele fundamentale ale dezechilibrului, organismul poate reacționa adecvat la orice tratament, inclusiv la cel cu sărurile Schüssler.

Conceptul Sărurilor Schüssler și terapia aferentă sunt simple și bine adaptate pentru auto-medicație. Pe baza simptomelor menționate anterior, cei care își pot evalua corect starea pot identifica ce mineral lipsește din organism.

Este important să începi administrarea sărurilor la primele semne de disconfort iar efectele ar trebui să fie vizibile în câteva ore. În cazul afecțiunilor cronice cum ar fi problemele articulare, tratamentul poate dura două până la trei luni. Dacă în cazul unor simptome severe nu se observă o îmbunătățire semnificativă în decurs de jumătate de zi, este esențial să consulți un medic sau un terapeut.

Ce efecte secundare pot apărea?

La fel ca în cazul multor terapii naturale, metoda cu Sărurile Schüssler poate provoca reacții inițiale. Dacă apar secreții sau simptome latente se agravează temporar, acestea sunt considerate reacții pozitive de vindecare.

La persoanele sensibile sau în cazul unei utilizări prea îndelungate, pot apărea simptome similare celor din testările homeopatice ale medicamentelor, cunoscute sub denumirea de simptome medicamentoase.

Există studii care validează beneficiile sărurilor Schussler?

Teoriile lui Wilhelm Schüssler sunt controversate în comunitatea științifică și chiar considerate depășite. Totuși, numeroase experiențe pozitive raportate de terapeuți sugerează că există efecte benefice. Sărurile Schüssler par să funcționeze, deși nu se cunoaște exact de ce.

Dacă te interesează să aprofundezi beneficiile sărurilor Schüssler și modul în care acestea pot sprijini sănătatea și echilibrul organismului, cartea Vindecă-te singur cu sărurile vieții de Gerhild Balosan este o resursă potrivită. Autoarea detaliază utilizarea acestor săruri într-un mod accesibil, oferind sfaturi practice pentru cei care doresc să adopte o abordare naturală în susținerea sănătății lor. Este un ghid util atât pentru începători, cât și pentru cei care au deja experiență cu aceste remedii. O puteți achiziționa online de la Librăria Libris sau de la Jovis.ro.

789483 1

Ghid practic și informativ: Vindecă-te singur cu sărurile vieții, Gerhild Balosan

Ce vei găsi în această carte:

  • Ce reprezintă sărurile minerale Schüssler?
  • Regulile biochimiei
  • Analiza feței
  • Prezentarea detaliată a sărurilor vieții
  • Cele 15 săruri adiționale
  • Alimentele unde se pot găsi următoarele minerale
  • Dozajul
  • Cât timp se administrează sărurile?
  • Cum se administrează?
  • Șaptele fierbinte

… și multe altele.

Citește mai multe articole despre Remedii naturiste.

Selina Șăineanu
Selina Șăineanu

Dedicată cercetării și împărtășirii cunoștințelor despre natură și sănătate, ca tu să faci alegeri informate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *