Tensiune arterială ridicată: aceste medicamente ar putea fi de vină

Dacă vă confruntați cu probleme de sănătate legate de tensiune arterială ridicată, este esențial să verificați și celelalte medicamente pe care le luați. Anumite produse farmaceutice pot avea ca efect creșterea nivelului tensiunii, ceea ce ar putea conduce la prescrierea unor terapii inutile dacă nu ați utiliza aceste substanțe.

Când medicația duce la hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială nu este doar tensiune arterială ridicată. Hipertensiunea arterială este precursorul bolilor de inimă și al accidentelor vasculare cerebrale – și prin urmare, unul dintre factorii de risc cheie pentru cele mai frecvente cauze de deces din zilele noastre.

Aceste medicamente pot crește tensiunea arterială

  • antidepresivele
  • antiinflamatoarele nesteroidiene/analgezicele (în special ibuprofenul)
  • steroizii ( cortizon, de exemplu pentru tratamentul gutei, lupusului sau reumatismului ).

18 % dintre pacienții chestionați luau cel puțin unul dintre aceste medicamente. Alte medicamente care cresc tensiunea arterială sunt:

  • antipsihoticele
  • decongestionantele (medicamente pentru a reduce umflarea mucoasei nazale)
  • unele contraceptive orale (acestea pot crește tensiunea arterială cu 8 mmHg sistolică și 6 mmHg diastolică)

Combinarea medicamentelor – o practică obișnuită

Oamenii de șiintă implicați în această cercetare își exprimă îngrijorarea în legătură cu aceste descoperiri, având în vedere că aproape jumătate din persoanele cu hipertensiune nu reușesc să mențină tensiunea sub control.

Dr. John Vitarello, conducătorul studiului și medic internist la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston explică faptul că pacienții hipertensivi ar trebui să obțină o tensiune arterială mai mică de 130 mmHg la 80 mmHg – conform ghidurilor actuale.

Valorile ideale ale tensiunii arteriale sunt rar atinse, în parte pentru că mulți dintre cei cu tensiune arterială ridicată nu sunt conștienți de această problemă. Mai mult, chiar și cei care urmează tratamente pentru a controla hipertensiunea se pot confrunta cu creșteri ale tensiunii datorate altor medicamente pe care le iau, făcând ca tratamentele antihipertensive să nu fie eficiente în totalitate.

În special la populația în vârstă – unde hipertensiunea arterială este mai frecventă – e o practică obișnuită administrarea simultană a mai multor medicamente. Prin urmare, este important să se evalueze posibilele efecte secundare și interacțiunile dintre acestea, pentru a evita creșterea riscului de complicații.

În cadrul studiului au fost analizate date de la 27.599 de participanți. 49% dintre cei cu vârsta medie de 55 de ani aveau deja tensiune arterială ridicată (adică mai mare de 130 la 80 mmHg). Dintre pacienții hipertensivi de sex feminin, 24% luau un medicament care crește tensiunea arterială, comparativ cu 14% dintre bărbați.

Dr. Vitarello recomandă ca, în loc de a se încerca să se reducă tensiunea arterială crescută de un medicament prin folosirea altor medicamente, ar fi mai rațional să se oprească administrarea medicamentului care cauzează această creștere sau să se prescrie alternative mai bine tolerate.

Potrivit lui Vitarello, dacă jumătate dintre adulții americani care suferă de hipertensiune arterială și care iau în prezent medicamente antihipertensive ar renunța la acestea, între 0,56 și 2,2 milioane de pacienți ar putea obține o tensiune arterială sănătoasă fără medicamente antihipertensive.

Tratarea hipertensiunii arteriale și a altor boli în mod natural

Dacă suferiți de hipertensiune arterială și luați unul dintre medicamentele menționate mai sus care pot duce la creșterea tensiunii arteriale, discutați cu medicul dumneavoastră și cereți o alternativă care să nu vă afecteze tensiunea arterială.

Surse:

Selina Șăineanu
Selina Șăineanu

Dedicată cercetării și împărtășirii cunoștințelor despre natură și sănătate, ca tu să faci alegeri informate.